Čebele – naše prijateljice za prihodnost

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so ob svetovnem dnevu čebel pripravili sklop dogodkov, s katerimi so osveščali o pomenu čebel za človeka in naravo. Dogajanje so zaključili s postavitvijo čebeljih panjev v parku ob knjižnici in predavanjem o urbanem čebelarjenju.

V Novem mestu je bila tako prvič na ogled čebela velikanka – model slovenske avtohtone kranjske čebele v stokratni povečavi, ki jo je Čebelarska zveza Slovenije dala izdelati za svetovno razstavo Expo v Dubaju leta 2020.

Pripravili so tudi predavanje apiterapevtke, čebelarke in vzgojiteljice predšolskih otrok Nine Ilič, ki je obiskovalcem predstavila blagodejne učinke čebeljih pridelkov in svetovno inovacijo: apipedagogiko.

Zvrstilo se je tudi več dogodkov za odrasle in otroke v vseh enotah novomeške knjižnice. Pozabili pa niso niti na otroke slovenske skupnosti na Hrvaškem. V njihovi partnerski Mestni knjižnici “Ivan Goran Kovačić” Karlovec, ki je tudi osrednja knjižnica za Slovence na Hrvaškem, so si tako lahko otroci ogledali predstavo Čebelici Tinka in Tonka v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji.

Ob svetovnem dnevu čebel so v Parku Rastoče knjige ob knjižnici v sodelovanju s Komunalo Novo mesto postavili dva nakladna čebelja panja. Tako so v novomeški knjižnici odslej bogatejši kar za okoli 140.000 pridnih delavk, veselijo pa se tudi že sladkanja z lastnim medom.

V novomeški knjižnici je do 15. junija na ogled še razstava otroških risbic, ki so prispele na natečaj, ki ga je na temo čebele razpisala Komunala Novo mesto in bodo v kratkem v večernih urah v obliki svetlobne projekcije krasile tudi pročelje knjižnice.

vir: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si