Branki Bukovec naziv častne občanke Herceg Novega

Herceg Novi je partnersko mesto Novega mesta. Ob občinskem prazniku so predsednici Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto Branki Bukovec podelili naziv častne občanke Herceg Novega za humanitarno delo in doprinos k povezovanju Herceg Novega in Novega mesta. Nagrade in priznanja je podeljeval predsednik občine Herceg Novi Stevan Katić, Branki Bukovec pa za izjemen dosežek čestita tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

Kot so zapisali v utemeljitvi nagrade, je Branka Bukovec že več kot 40 let znana po organiziranju prostovoljnega dela, povezovanju številnih mest v državah nekdanje Jugoslavije, predvsem pa po nesebičnem humanitarnem delu. Predsednica Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) in nekdanja svetovalka za socialo na novomeški občini je vrsto let v sklopu DRPD organizirala srečanja mladinskih organizacij iz partnerskih mest Novega mesta. Gostovali so mladi iz Vilafrance del Penedes (Katalonija), Langenhagna (Nemčija), Bihaća (BiH) in Herceg Novega (Črna Gora). Namen tovrstnih delavnic in srečanj, ki so potekale na Grmu – Centru biotehnike in turizma, je bilo izobraževanje mladih na področju prostovoljnega dela. Zahvaljujoč DRPD in seminarjem, ki se jih je udeleževal v Novem mestu, je Milijan Mijović že leta 2003 ustanovil Mladinski center Herceg Novi (Omladinski centar Herceg Novi). Na seminarjih so udeleženci pridobivali znanja, kako se vključevati v mednarodne projekte in se prijavljati na državne ter evropske razpise. Bukovčeva je Mladinskemu centru Herceg Novi ves čas stala ob strani in v njegovem nastajanju nesebično svetovala in pomagala pri njegovem delu. Od leta 2008 je v Novem mestu organizirala gostovanja otrok iz Otroškega doma Mladost v Bijeli (Dječji dom Mladost Bijela). V tem času so se razvile močne vezi, ki trajajo še danes. Po požaru v Otroškem domu Mladost v Bijeli je zbirala donacije v Sloveniji in Črni Gori za obnovo doma. Od uspešnih podjetij iz Novega mesta je zbrala veliko sredstev, ki jih je osebno prinesla v Herceg Novi. V Črni Gori je kontaktirala podjetja, ki so obnovila dom.

V zadnjem času se partnerstvo med Novim mesto in Herceg Novim krepi skozi gostovanja obeh godb, Gradske muzike in Mestne godbe Novo mesto, tekem obeh ženskih košarkarskih ekip Krke in Primorja, izmenjave kuharskih veščin srednjih gostinskih šol, gostovanj Dolenjskega muzeja Novo mesto ter drugih kulturno-umetniških gostovanj, sodelovanja na področju turizma in medsebojne podpore pri evropskih projektih. Brez osebnega angažmaja Branke Bukovec, njene povezovalne energije in srčnosti, ne bi bilo številnih lepih zgodb, ki so v 51 letih partnerstva Herceg Novega in Novega mesta obogatila veliko življenj obeh mest, tako na ravni obeh občin, kot tudi posameznikov in društev, predvsem DRPD.

Vir in foto: Mestna občina Novo mesto

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si