GRABROVEC - V Klubu prijateljev metliške črnine so za svoje člane tudi letos pripravili tradicionalno klubsko trgatev. Tokrat so se zbrali na Grabrovcu pri Metliki, v Črničevih vinogradih, ki jih obdeluje Anton Vinopivec iz Drašičev.

KRŠKO - V spomladanskih mesecih so v krški občini začeli vzdrževalna dela na ribniku Resa s ciljem izboljšati poplavno varnost naselja Stara vas. Vzdrževalna dela potekajo v sklopu projekta Okusi posavsko ribo, ki so ga prijavili tudi na evropski razpis.

ŠMARJEŠKE TOPLICE, BREZOVICA, MALA STRMICA, STRELAC - V šmarješki občini so v zadnjem obdobju prenovili kar nekaj pomembnih cestnih odsekov in javnih poti. Ob praznovanju občinskega praznika so jih uradno predali namenu.

NOVO MESTO - V torek so opravili 3391 testiranj na okužbo s koronavirusom, 203 na novo potrjene v enem dnevu pa so rekordne za Slovenijo. Že iz teh številk se kaže potreba po dodatnih testiranjih, ki jih odslej opravljajo tudi v novomeškem zdravstvenem domu. Od ponedeljka namreč tam deluje covid ambulanta, morda že jutri pa bodo pred zavodom odprli še tako imenovano "drive-in" točko za testiranje.

TREBNJE - Ljubitelji knjig, še posebej biografij, se bodo razveselili knjige "Vilma Bukovčeva: primadona za vse čase", ki jo je o operni divi ob 100-letnici njenega rojstva napisal Marko Košir. Knjigo so predstavili v njenem rojstnem Trebnjem.

MIRNA PEČ - "Če ne bomo brali, nas bo pobralo," je misel Toneta Pavčka, pesnika, ki se je na današnji dan leta 1928 rodil v Šentjuriju pri Mirni Peči. V počastitev obletnice njegovega rojstva so v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka namenu predali Muzejsko knjigobežnico.

LANŠPREŽ - Na Lanšprežu pri Trebnjem so odkrili obeležje v spomin na Petra Pavla Glavarja, ki si je prizadeval za razvoj čebelarstva in velja za pisca prve slovenske strokovne knjige na tem področju. Obeležje stoji pod potomko mogočne lipe, ki je rasla le tri metre stran.

NOVO MESTO - Ohranjanje okolja in odgovorno obnašanje do naravnih danosti sta zaveza celotne družbe. Novomeška komunala je na okoljske izzive v zadnjih letih odgovorila s številnimi projekti. A ključna je bila vodooskrba in z njo povezane Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske.

KRŠKO - V Posavju so dobili prvi podjetniški inkubator, in sicer v središču Krškega, prve podjetnike pa bo sprejel v januarju. Programske in vsebinske dejavnosti že pripravlja Center za podjetništvo in turizem Krško, ki bo z inkubatorjem tudi upravljal.

BRESTANICA - V Posavski gospodarski zbornici Krško želijo uveljaviti inovacijsko dejavnost kot gibalo trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanja podjetništva. Tako so letos že sedemnajstič objavili razpis za izbor najboljše inovacije Posavja za leto 2020. Posavska podjetja so vsa izjemno inovativna, je na podelitvi priznanja na gradu Rajhenburg v Brestanici poudaril direktor zbornice Darko Gorišek.

OTOK PRI METLIKI - V Otoku pri Metliki so se spomnili dogodkov iz leta 1944, ko so partizani iz nemškega ujetništva rešili več kot sto zavezniških vojnih ujetnikov, ki so jih zavezniki s tega belokranjskega partizanskega letališča prepeljali v italijanski Bari. Letos so zaradi covida-19 prireditev združili še s srečanjem borcev domicilnih enot ter mladine in prijateljev Bele krajine.

ŠENTJERNEJ - Ena od prednostnih nalog šentjernejske občine v prihodnje bo oskrba ostarelih, katerih delež se povečuje. O gradnji doma starejših se pogovarjajo že desetletje, a se zdaj le premika. Občinski svetniki so namreč na izredni seji soglašali s pridobitvijo koncesije za opravljanje institucionalnega varstva v domu za starejše v občini.