NOVO MESTO - Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer, ob evropskem tednu preprečevanja raka te vrste, ki letos poteka od 18. do 24. januarja, sporočajo sodelavci državnega programa ZORA. Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe, najučinkovitejši način za njihovo preprečevanje pa je cepljenje, še poudarjajo.

NOVO MESTO - V torek se bodo v devetih od 12 regij v vrtce vrnili malčki. V posavski in jugovzhodni regiji zaenkrat še ne, čeprav je kljub epidemiji vse večji porast po nujnem varstvu otrok. Ne samo v korona času, tudi sicer pa so stiske staršev, katerih otroci enajst mesecev dopolnijo med letom, glede predšolskega varstva velike, zato v marsikateri občini omogočijo medletni vpis v vrtce.

KRŠKO - Operativni gasilci krške poklicne enote so se ob koncu leta preselili v nove prostore oziroma prizidek, ki so ga zgradili v sklopu prve faze posodobitve objekta Poklicne gasilske enote Krško, ki jo je leta 1980 ustanovila Občina Krško.

NOVO MESTO - Epidemija je odnesla kar precej delovnih mest, veliko jih je na tehtnici, saj so nekatere dejavnosti še vedno prepovedane ali delujejo v omejenem obsegu. So pa tudi dejavnosti, ki delujejo nemoteno, pravijo v tukajšnji območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Do večjih odpuščanj je lani prišlo dvakrat, a ne zaradi tehnoloških viškov.

STRAŽA - Straški občinski svetniki so na prvi letošnji redni seji sprejeli ključna dokumenta občine: proračun za leto 2021 ter odlok o spremembah in dopolnitvah občinskega prostorskega načrta. Kot smo poročali, so imeli to točko na dnevnem redu zadnjih treh sej, a zaradi umika ni prišlo niti do obravnave. V četrto so vendarle soglasno sprejeli dokument, na katerega mnogi občani težko čakajo.

SELA PRI ŠUMBERKU, TREBNJE - Na Selih pri Šumberku v trebanjski občini so ob koncu minulega leta dobili mrliško vežico. To je bil eden zadnjih projektov v letu 2020. Zdaj imajo vsa pokopališča v občini poslovilne prostore.

ŠENTJERNEJ - V Občini Šentjernej želijo v prihodnje prihraniti z energijo, zato načrtujejo celovito energetsko obnovo stavb v občinski lasti: osnovno šolo s podružnico v Orehovici, zdravstveno postajo in kulturni center. Obenem načrtujejo širitev športne dvorane v osnovni šoli. Tako slednji projekt kot izbira zasebnega partnerja pri izvedbi energetske obnove še nista končana, z njim so namreč v sklepnih pogajanjih.

BREŽICE, MALI VRH - Potres - in popotresni sunki, s katerimi smo se soočili konec lanskega in v začetku tega leta - nas ni le prestrašil, pač pa je v nekaterih krajih pustil vidnejše sledi. Tudi v več brežiških, predvsem na stareješih stavbah sakralne dediščine.

NOVO MESTO - Če je šolski program kolikor toliko možno nadomestiti s poukom na daljavo, pa to za opravljanje obvezne prakse, značilne za praktično naravnane poklicne usmeritve, ne velja. Praktično delo dijakov je tako precej drugačno, kot bi bilo v običajnih razmerah, predvsem je okrnjeno. Kako ga izvajajo na novomeškem šolskem centru, smo preverili na tamkajšnji srednji zdravstveni in kemijski šoli.

TREBNJE - Kot kaže, se tudi pri nas zdravstvena slika počasi izboljšuje. S stanjem so zelo zadovoljni v domu starejših občanov v Trebnjem, v katerem so prejšnji teden ukinili še zadnjo rdečo cono. Trenutno aktivnih okužb s koronavirusom med stanovalci ni.

NOVO MESTO - Brskanje po smeteh je v Sloveniji prepovedano, marsikje vas za to lahko doleti denarna kazen, višina globe pa se razlikuje od občine do občine. Od letos vas lahko za stikanje po odpadkih oglobijo tudi v Mestni občini Novo mesto.

SEVNICA - Poletno neurje s točo je v delu sevniške občine povzročilo ogromno škodo. Pri tem je nastala tudi večja količina odpadkov, ki jih je bilo treba na pravi način odstraniti. Neurje je med drugim poškodovalo več streh s salonitno kritino, ki velja za nevaren gradbeni nekomunalen odpadek in jo je treba deponirati po zato določenih pravilih.