ŠKOCJAN - Praznovanje Knobleharjevega, škocjanskega občinskega praznika, je praktično pred vrati. Kljub zaradi razmer nekoliko okrnjenem programu prireditev se v Škocjan po daljšem obdobju vendarle vrača nekoč živahno kulturno-zabavno dogajanje.

STRAŽA - V straškem kulturnem domu so odslej še bolj kot doslej dobrodošli tudi vsi uporabniki slušnih aparatov, saj je kulturna dvorana opremljena s slušno zanko. Na občini so namreč prisluhnili pobudi Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine ter Regijskega NVO centra-stičišča nevladnih organizacij JV Slovenije.

MIRNA PEČ - Občina Mirna Peč v teh dneh praznuje. Dogodke v sklopu 22. občinskega praznika so začeli z včerajšnjim ocenjevanjem štrukljev in jih danes nadaljevali z odprtjem pomembne in večje naložbe, obnovljene lokalne ceste Mirna Peč – Ivanja vas.

BREŽICE - Danes se je na obisku v občini Brežice mudil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Z brežiškim županom Ivanom Molanom sta sodelovala na okrogli mizi, kjer sta s predstavniki najprodornejših podjetnikov iz občine govorila o aktualnih razmerah na področju podjetništva in o načrtih za naprej.

NOVO MESTO - V novomeški bolnišnici v prvih treh mesecih tega leta po štirih letih prvič poslujejo z izgubo, ki ji - poleg nekaterih podcenjenih zdravstvenih storitev - botruje drastično znižanje cen covidnih obravnav. Tako so ugotavljali na včerajšnji seji sveta zavoda, na kateri so potrdili program dela in finančni načrt za letos. Je pa z mesta strokovnega direktorja odstopil Milivoj Piletič, ki ga bo kot vršilec dolžnosti zamenjal Boštjan Kersnič.

NOVO MESTO - Člani Društva Celiac Slovenija so v sklopu 5. Festivala brezglutenske ponudbe na novomeškem Glavnem trgu nedavno obeležili 15-letnico delovanja. Prostovoljci in strokovnjaki si prizadevajo dvigniti kakovost življenja oseb s celiakijo in zagovarjajo vseživljenjsko sto odstotno varno brezglutensko dieto, ki jo svetuje zdravstvena stroka.

SOTESKA - V Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto so od januarja 2017 nosilci projekta Večgeneracijski center Skupaj. V njem je prepoznalo dodano vrednost osem občin jugovzhodne regije ter več kot 90 ustanov in organizacij. Dopoldne so v Hudičevem turnu v Soteski sklenili projekt, a ga želijo ob podpori občin ohraniti tudi v prihodnje.

STIČNA - Občina Ivančna Gorica gradi v Stični kanalizacijski sistem. Zaradi zahtevnosti terena je gradnja razdeljena na več faz. Včeraj so namenu predali peto fazo, ki je potekala v zaselku nad kulturnim domom v smeri proti »Malem Borštu«. Zaključek naložbe so pospremili s krajšo slovesnostjo.

ŠENTJERNEJ - Šentjernejski svetniki so na sinočnji občinski seji soglasno potrdili elaborat in predračunske lastne cene odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode ter javne službe, povezane z nepretočnimi, obstoječimi greznicami ter malimi komunalnimi čistilnimi napravami za leto 2021. Od prvega julija bodo cene za podjetja malce višje, za gospodinjstva ni sprememb.