WARWICK, QUEENSLAND - Da koronavirusu ne morejo do živega niti visoke temperature, lahko vidimo v Australiji, kjer je trenutno poletje. Kako se spopadajo s pandemijo na najbolj oddaljeni celini, nam bo po video povezavi povedal Metličan Tadej Šiljac, ki z družino v deželi kengurujev živi že šesto leto.

 

KRŠKO - V poplavi slabih novic, povezanih s pandemijo korona virusa, se najde tudi kakšna dobra. Vlada se je začasno odrekla delu prispevkov na porabo elektrike, GEN –I pa je svojim malim odjemalcem znižal ceno elektrike. Ukrep velja tri mesece. »Zdaj ni čas za kovanje dobičkov in lastne interese, ampak za solidarnost«, je dejal predsednik uprave Robert Golob.

 

SEMIČ - V občini Semič, ki sodi med občine z večjim številom okuženih z novim korona virusom, se občani dosledno držijo predpisanih ukrepov, občina pa pomaga pomoči potrebnim, pravi županja Polona Kambič, vesela, ker se število okuženih ne veča.

STRAŽA - V Občini Straža spremljajo dogajanje v zvezi z epidemijo koronavirusa ter sodelujejo s civilno zaščito, lokalno zdravstveno službo, lekarno, osnovno šolo, vrtcem in nevladnimi humanitarnimi organizacijami pri preprečevanju širjenja bolezni. Občane pozivajo, da dosledno upoštevajo navodila pristojnih strokovnih služb pri izvajanju preventivnih ukrepov.

TREBNJE - Na območju štirih občin, ki sodijo pod okrilje Zdravstvenega doma Trebnje, je več sto ljudi v karanteni. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je uradno okuženih 15 oseb.

VERONA - Kako poteka življenje v Italiji, kjer je koronavirus dodobra pretresel državo, nam je po video povezavi opisala Irena Tratnik-Dosso iz Trebnjega. Ena vidnejših pevk slovenske zabavne glasbe prejšnjega stoletja, ki že več kot desetletje živi v mestu ljubezni sporoča iz Verone, kjer veljajo stroga pravila: "Bodi zdrava, Slovenija!"

METLIKA - V teh turobnih in težkih časih najbolj potrebujemo upanje in spodbudo. Zato je nekdanji metliški podžupan Anton Černič minuli konec tedna z vnukom Žanom v Metliki zasadil lipo in divji kostanj. Lipa je simbol Slovenije, divji kostanj je znak mesta Metlike. Gre za lepo gesto, vredno posnemanja, tudi ta pa je – kot bolj ali manj vse te dni in tedne – povezana s koronavirusom.

BREŽICE, KRŠKO - Danes praznuje desetletnico delovanja Mestni muzej Krško. Zaradi ukrepov ob pandemiji slavja ni bilo, so pa na jubilej opozorili preko družbenih omrežij. Ker je nedavni zagrebški potres najbolj prizadel kulturno zaščitene stare stavbe, smo preverili, kakšne posledice je pustil na gradovih le dobrih 40 kilometrov od Zagreba oddaljenem Posavju.

ČRNOMELJ - V Domu starejših občanov v Črnomlju, kjer jesen življenja preživlja 191 starostnikov, za zdaj ne beležijo okužbe z novim korona virusom. Dosledno upoštevajo vse ukrepe in si prizadevajo ohranjati zdravje in dobro počutje vseh, stanovalcev in zaposlenih. V teh dneh sta izrednega pomena ravno povezanost in komunikacija. Zato je Telekom Slovenije oskrbovancem domov za starejše na Dolenjskem omogočil brezplačno klicno in video komunikacijo z bližnjimi, tudi črnomaljskemu domu.

NOVO MESTO - V domovih za starejše po državi je bilo včeraj s koronavirusom okuženih 109 oskrbovancev in 24 zaposlenih, navajajo na ministrstvu za delo. Z okužbo se srečujejo v več domovih, največ primerov tako med varovanci kot zaposlenimi imajo v Šmarju pri Jelšah in v Metliki. Mi pa smo preverili, kakšno je stanje v novomeškem domu, kjer za zdaj še nimajo potrjene okužbe.

 

NOVO MESTO - Z današnjim dnem so nakupi v trgovinah med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci smejo nakupovati le v tem času. S tem ukrepom želi vlada te skupine dodatno zaščititi tako, da se jih loči od preostalih potrošnikov.

NOVO MESTO - Žal so se optimistična sporočila o upoštevanju omejitvenih ukrepov zameglila zadnji konec tedna, ko so jih ljudje – predvsem z obiskom turističnih krajev - množično kršili. Opolnoči je tako začel veljati vladni odlok o prepovedi gibanja zunaj občine bivališča, razen v izjemah. Odlok velja do preklica, njegovo izvajanje bo nadzirala civilna zaščita, medtem ko imajo župani možnost dodatnih zaostritev ukrepov.