VIHRE - V vasi Vihre v krški občini pa je v noči na nedeljo nekdo oskrunil in podrl vaški spomenik, ki je predstavljal dragoceno dediščino organiziranega gasilstva. Vaški vodnjak, ki je bil prvi skupni projekt vaščanov, so postavili leta 1949 in je bil simbol društva in gasilstva.

TREBNJE, KOSTANJEVICA NA KRKI - Posledice, ki jih je prejšnji teden z vdorom polarne zračne mase v sadovnjakih in vinogradih na Dolenjskem in Posavju povzročila pozeba, si je na terenu danes ogledal kmetijski minister Jože Podgoršek. Škoda je izjemna, vinogradniki in predvsem sadjarji – ti so namreč najbolj prizadeti - zato od pristojnega ministrstva pričakujejo pomoč in ukrepanje.

NOVO MESTO - Svoje nestrinjanje z ukrepi, ki jih je vlada sprejela za preprečevanje širjenja koronavirusa, so minuli konec tedna – podobno kot v Mariboru - izrazili tudi občani Novega mesta, le da jih je bila zgolj peščica. Zbrali so se pred rotovžem.

NOVO MESTO - Po 11-dnevnem delnem zaprtju javnega življenja od danes veljajo manj strogi ukrepi. Med drugim ni več nočne omejitve gibanja, odprti so vrtci in šole, pa tudi vse trgovine in številne storitve, denimo frizerske in kozmetične. Vlada je uvedla nov semafor ukrepov, ta teden tako za celotno državo veljajo tisti, predvideni za rdečo fazo. V prihodnje pa je predvideno tudi prostovoljno samotestiranje učencev tretjega triletja in dijakov.

SEMIČ - Školjka kongerija je edina znana prava jamska školjka na svetu, izvir Krupe pri Semiču pa do sedaj njeno edino nahajališče v Sloveniji. Tega edinstvenega mehkužca je vzgojiteljica v semiškem vrtcu Sandra Cekuta tamkajšnjim otrokom približala na svojstven način. O njem je napisala pravljico.

ŠMARJEŠKE TOPLICE - Več kot 100 kilometrov meri razvejano omrežje javnih poti in lokalnih cest v občini Šmarješke Toplice. Pravno formalni status velike večine zemljišč, kjer potekajo kategorizirane javne ceste, je že urejen, kar nekaj, po oceni župana med 5 in 10 odstotkov vseh, pa jih je še vedno v zasebni lasti. Občina bo zato v prihodnje dejavno pristopila k reševanju odprtih vprašanj.

KOSTANJEVICA NA KRKI - Ob skorajšnjem začetku gradbenih del na Ljubljanski cesti, kjer namerava občina poskrbeti za celovito ureditev komunalne infrastrukture, se v Kostanjevici na Krki še letos obetajo dela tudi na Hmeljski in Ressljevi cesti. Načrtov pa jim ne manjka niti v prihodnje.

STRAŽA - Krušenje skal, ki drsijo in se kotalijo v dolino s pobočja straškega hriba, že več let resno ogroža ljudi in stanovanjske hiše v Straži in Dolenji Straži. Na občini problematiko spremljajo že več let. S študenti fakultete za geodezijo so leta 2015 popisali vse nevarne skale in jih vnesli v prostorski informacijski sistem občin. V prihodnje pa se bodo končno lotili tudi sanacije, torej zaščite pred padajočim kamenjem.

NOVO MESTO - Z nedeljo se končuje 11-dnevno zaprtje javnega življenja, vlada tako danes odloča o ukrepih, ki bodo veljali prihodnji teden. Neuradno naj bi veljali podobni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa kot pred velikonočnimi prazniki. Jasno pa je že, da se v ponedeljek učenci vračajo v šolske klopi in malčki v vrtce.

NOVO MESTO - Znane so podrobnosti glede najdbe lobanje, ki jo je našel stanovalec konec februarja med prenovo stanovanja v Novem mestu, potem ko je porušil kaminsko peč. Predstavnikom sedme sile jih je danes pojasnil vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik.