IZ SVETA KULTURE

Ljubezen, večna kot kamen

NOVO MESTO - Člani Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu SKULPTE so ustvarili samostojne kamnite skulpture ob 170. obletnici smrti Franceta Prešerna ter v kamen vpisali njegovo večno ljubezen do Novomeščanke Julije Primic. Svoja najnovejša dela so umetniki predstavili v Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče

BREŽICE - Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče deluje že 51 let. Začel je pod taktirko Mihe Halerja, nasledil ga je Dragutin Križanić in ga vodil najdlje časa, zdaj pa ima dirigentsko palico v rokah Klara Šimičić. Artiški tamburaši so na domačih in mednarodnih tekmovanjih osvojili več zlatih in srebrnih priznanj.

Koralni zbor Akademije za glasbo

NOVO MESTO - Sedmi koncert Novomeškega sakralnega abonmaja je v novomeško stolnico pripeljal odlični Koralni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, ki nastopa pod vodstvom dirigenta Toneta Potočnika. Koralni zbor se je predstavil z bogatim programom, ki ga je sestavljalo trinajst skladb.

50 knjig, ki so nas napisale

NOVO MESTO - "50 knjig, ki so nas napisale" je niz kratkih oddaj na javni nacionalni televiziji, v katerih se z gosti pogovarjajo o pomembnih delih slovenske literature.

Pevska skupina Kresnice

ŠMARJETA - Glasbeni večer Šmarješke pojejo, ki ga pripravljajo člani in članice Mešanega pevskega zbora Šmarješke Toplice, je popestrila tudi novomeška pevska skupina Kresnice.

25 let KUD Artoteka Bela krajina

METLIKA - V Ganglovem razstavišču Belokranjskega muzeja v Metliki so sinoči slovesno odprli razstavo likovnih del članov KUD Artoteka Bela krajina in z njo obeležili 25-letnico obstoja društva.

Dolina žeje Branka in Štefana Koncilje

RUMANJA VAS - V Mladinskem domu podeželske Rumanje vasi so predstavili knjigo Dolina žeje Branka in Štefana Koncilje.

Frančiškani v Novem mestu že 550 let

NOVO MESTO - V Novem mestu letos obeležujejo pet stoletij in pol od prihoda reda frančiškanov, ki so se v srednjem veku tja zatekli pred Turki in kot prva verska skupnost prevzeli duhovno oskrbo mesta.

Šmarješke pojejo

ŠMARJETA - Članice in člani Mešanega pevskega zbora Šmarješke Toplice so po letu osorej vnovič povabili na zdaj že tradicionalno prireditev Šmarješke pojejo, prvič zasnovano ob 10. obletnici delovanja pevskega sestava, in z ubranim prepevanjem ter številnimi glasbenimi gosti še enkrat več poskrbeli za prijeten glasbeni večer.

Razstava En krompir, tri države

NOVO MESTO - V predavalnici Dolenjskega muzeja je na ogled razstava En krompir, tri države – Okupacijske meje na Dolenjskem med leti 1941 in 1945. S to razstavo so se spomnili tudi na spominski dan ustanovitve novomeške čete, ki se je oblikovala 29. oktobra 1941. Nekoliko nenavaden naslov razstave pa je vse prej kot naključen.

Hlebinska naiva

TREBNJE - V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje so odprli razstavo Hlebinska naiva, ki so jo pripravili v sodelovanju z Galerijo naivne umetnosti iz Hlebin. Na ogled je 34 del 22-ih najpomembnejših hrvaških slikarjev in kiparjev naivne umetnosti.

6. Pavčkove vitice z rekordnim odzivom

MIRNA PEČ - Lanski natečaj Pavčkovih vitic je bil zaznamovan z 90-letnico rojstva Toneta Pavčka. Za izhodiščno pesem letošnjega, že 6. natečaja, so se odločili za Pavčkovo pesem Sreča. Skozi leta je to postal osrednji vsakoletni projekt mirnopeške osnovne šole.

Koncert zbora Svetega Nikolaja

NOVO MESTO - Letos je v novomeški škofiji zaživel sakralni abonma, sklop osmih koncertov, na katerih se predstavljajo uveljavljene zasedbe v domačem in tujem prostoru. Na zadnjem v nizu je v novomeški stolnici nastopil Zbor svetega Nikolaja iz Litije pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič.

Razstava Matjaža Gederja v Lamutovem salonu

KOSTANJEVICA NA KRKI - V kostanjeviškem Lamutovem likovnem salonu so pred dnevi odprli razstavo grafika, slikarja in ilustratorja iz Gornje Radgone Matjaža Gederja.

APT popestril 49. Krkine nagrade

NOVO MESTO - Za umetniški del slavnostne akademije ob podelitvi 49. Krkinih nagrad so tudi letos poskrbeli v novomeškem Anton Podbevšek teatru.

Kulturni program na Cviblju

ŽUŽEMBERK - Na Cviblju v Žužemberku je potekala žalna slovesnost v spomin na žrtve druge svetovne vojne. Dogodek so popestrili s kulturnim programom, v katerem sta med drugim nastopili učenki Osnovne šole Žužemberk, ki sta recitirali "Pogovor o tebi" Bogdana Osolnika.

Po naši poti

VINICA - Člani otroške folklorne skupine so v prepolni dvorani viniškega doma krajanov pripravili folklorni večer, s katerim so obeležili 55-letnico KUD Oton Župančič Vinica.

Razstava Urške Rednak

NOVO MESTO - V novomeški Galeriji Simulaker razstavlja umetnica mlajše generacije, Urška Rednak.

Koncert vaških pevcev

ŠENTRUPERT - Člani Društva Mavrica Šentrupert so pripravili koncert umetnih in ljudskih pesmi, ki se je odvil v župnijski cerkvi svetega Ruperta. Na njem so nastopili člani različnih zasedb in solisti, gostitelji pa so bili domači Vaški pevci iz Šentruperta.

Novo mesto Gospel

NOVO MESTO - Kot po vsej Sloveniji je zgodovina zborovskega petja bogata tudi v Novem mestu. V Mešanem pevskem zboru Pomlad so se odločili, da zborovski repertoar obogatijo z gospel glasbo. Tako je v dolenjski prestolnici potekal 1. zborovski festival črnske duhovne glasbe, Novo mesto Gospel.

Ko trškogorske lipe spregovorijo

TRŠKA GORA - V Turističnem kulturnem društvu Trškogorsko srce, ki deluje sedmo leto, si prizadevajo vnovič obuditi Trško goro, nekdaj znano romarsko in turistično središče. Tako vsako leto v oktobru pripravijo prireditev »Ko trškogorske lipe spregovorijo«.

Zadnja knjiga Ivanke Mestnik

NOVO MESTO - Osrednja dvorana Kulturnega centra Janeza Trdine je bila skoraj premajhna za, ki so nedavno pozdravili najnovejšo in hkrati zadnjo knjigo Ivanke Mestnik. 85-letna plodovita pisateljica, ki se je rodila v Drašči vasi pri Žužemberku, je za svoj ustvarjalni labodji spev napisala knjigo Krka, zelena žila do srca.

Turobni dnevi, čudoviti časi

NOVO MESTO - V novomeškem Anton Podbevšek Teatru je na ogled avtorski projekt po motivih kratke proze ameriškega pisatelja, J. D. Salingerja, Turobni dnevi, čudoviti časi. Pred nami se zvrsti pet posameznikov - družinsko, prijateljsko, ljubezensko ali popolnoma slučajno povezanih, ki skozi naključja določajo drug drugega, ki iščejo smisel obstoja, igre in preteklosti.

38. likovni extempore

GRADAC - V Gradcu v Beli krajini se je konec minulega tedna zbralo 57 mladih likovnikov, udeležencev tradicionalnega že 38. slikarskega extempora.

Nova abonmajska sezona

KRŠKO - Kulturni dom Krško upravlja še s tamkajšnjo galerijo, z mestnim muzejem, Hočevarjevim mavzolejem in gradom Rajhenburg. Lani je bilo na vseh lokacijah skupaj več kot 850 dogodkov, ki jih je spremljalo 82 tisoč obiskovalcev.

Odprtje razstave Nandeta Vidmarja

KOSTANJEVICA NA KRKI - V kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca je na ogled retrospektivna razstava Nandeta Vidmarja, enega pomembnejših predstavnikov slovenskega ekspresionizma.

Jezikoslovci na Dolenjskem

NOVO MESTO - Razstava Jezikoslovci na Dolenjskem, ki je na ogled v novomeški knjižnici Mirana Jarca, predstavlja gradivo, povezano z jezikoslovci, rojenimi ali delujočimi na Dolenjskem.

Grafika treh

NOVO MESTO - V Galeriji Kocka v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdina je na ogled razstava Grafika treh. Predstavljajo se trije novomeški grafični umetniki: Hamo Čavrk, Nataša Mirtič in Janko Orač.

Pevka Nina Berger

Pesniška zbirka Eve Novak

Učenci glasbene šole v Krki

Razstava Kleparska delavnica Agnič

Ob rojstnem dnevu Toneta Pavčka

16. SLIKARSKI EXTEMPORE RIHPOVEC

Glasbeni nastop Tine in Aljoše Vrščaja

Zaživela je Straška veteranska godba

Razstava Boštjana Kavčiča

11. SLIKARSKI EX-TEMPORE DOLENJSKE TOPLICE

KRISTINA KASTELIC ZAPELA V ŠENTJERNEJU