IZ SVETA KULTURE

Odprtje razstave Vezi v Galeriji Božidar Jakac

KOSTANJEVICA NA KRKI - Vezi. Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama je naslov nove razstave, ki so jo pred dnevi odprli v kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac.

Poletni pustolovci

NOVO MESTO - Poletni meseci so bili v novomeški Knjižnici Mirana Jarca nadvse pestri, za kar so poskrbeli poletni pustolovci, otroci med sedmim in petnajstim letom, ki so sodelovali v prav posebnem poletnem izzivu. Letos je bil posvečen stripom in Ivanu Mitrevskemu, ki to ustvarjalno zvrst obvlada do obisti. Večina otrok pa stripe obožuje.

Ponatisa otroških knjig Ivanke Mestnik

MIKLAVŽ - V dvorani Cvetnik pri Domu na Miklavžu so pred dnevi predstavili ponatisa otroških knjig Ivanke Mestnik o gorjanskih škratih. Pod naslovoma Gorjanski škrati v kraljestvu brbuča in Gorjanski škrati med ljudmi ju je izdala v letih 2000 in 2002.

Na robu poletja z Janjo Vidmar

NOVO MESTO - V Parku Rastoče knjige pri novomeški knjižnici Mirana Jarca se v septembru odvija cikel pogovornih večerov Na robu poletja. Tokrat je svoje zadnje priljubljeno delo Niti koraka več predstavila ena najbolj priznanih in branih slovenskih pisateljic, Janja Vidmar.

Literarna sekcija Snovanja

NOVO MESTO - Z okrog 100 zapisanimi pesmimi se lahko pohvali Stane Cerar, član literarne sekcije Snovanja novomeškega društva upokojencev vse od ustanovitve leta 2002, še približno 50 pa jih – kot pravi – živi v mislih.

9. likovna kolonija v sklopu Straške jeseni

STRAŽA - V Straži vse do nedelje vabijo na prireditve v sklopu 35. straške jeseni v organizaciji tamkajšnjega turističnega društva. Glede na razmere večina od približno dvajsetih dogodkov poteka na prostem.

Razstava Extempore v mirnopeškem muzeju

MIRNA PEČ - V Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka je do 31. oktobra na ogled zanimiva razstava. V sodelovanju s Pokrajinsko zvezo društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine so namreč postavili na ogled dela z likovne kolonije Extempore, ki se je odvijala med mirnopeškim občinskim praznikom.

Kulturna identiteta Kostanjevice

V Kostanjevici na Krki se je pred dnevi zaključil FKK (efkaka), zdaj že tradicionalni, 4. Festival kulture Kostanjevica. S pestrim naborom delavnic, gledaliških predstav, pogovorov in koncertov mladi novo zgodbo gradijo na tradiciji nekdanjih uspešnih festivalov v mestu kulture.

Razstava Lee Culetto in Tajde Novšak

KOSTANJEVICA NA KRKI - V kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac so z odprtjem razstave pod naslovom Kalupi vsakdana mladih umetnic Lee Culetto in Tajde Novšak začeli jesenski del letošnje razstavne sezone.

Pestro na poletnih glasbenih uricah

RUMANJA VAS - V občini Straža tradicionalno bogatijo počitniške dni otrokom s poletnimi glasbenimi uricami. Projekt v sodelovanju z občino pripravljajo v Pihalnem orkestru Krka. Tokrat so ga izvedli že deseto leto.

Prvo desetletje Dvorskih likovnih dni

DVOR - Na domačiji Rezelj na Dvoru pri Žužemberku so tudi letos potekali tradicionalni Dvorski likovni dnevi, tokrat že deseti po vrsti. Letos je od ponedeljka do petka ustvarjalo trinajst udeležencev: deset slikarjev, dva kiparja in fotograf.

Maja Gal Štromar – 7 kg do sreče