IZ SVETA KULTURE

120 let rojstva Mirana Jarca

NOVO MESTO - Letos mineva 120 let od rojstva Mirana Jarca, po katerem se imenuje novomeška knjižnica. Zato so s predstavitvijo obsežne zapuščine, hranjene v posebnih zbirkah Boga Komelja, ter z interpretacijo odlomkov iz njegovih del v knjižnici osvetlili pesnikovo življenjsko in ustvarjalno pot.

Razstava Amor fati Mitje Konića

KOSTANJEVICA NA KRKI - V nekdanji samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidar Jakac razstavlja Mitja Konić. Leta 1984 v Slovenj Gradcu rojen novodobni umetnik, ki trenutno živi in ustvarja v Münchnu, se je doslej na domačih tleh že predstavil na številnih skupinskih in samostojnih razstavah, a je s svojim delom bolj prepoznaven in prisoten v tujini.

Aktivno društvo na Rihpovcu

RIHPOVEC - Na Rihpovcu v občini Trebnje že vrsto del deluje Društvo za napredek Hribovec, v katerem se trudijo, da bi v kraj prinesli čim več dogajanja.

Razstava Ulle Žibert

NOVO MESTO - Z razstavo To ni/to je se v Galeriji Simulaker predstavlja umetnica Ulla Žibert. Razstava je bila izbrana v sklopu poziva Prva priložnost 2020. Tričlanska strokovna komisija se je ob številnih raznolikih vlogah soglasno odločila za dobitnico letošnje prve priložnosti. Nekatera prispela dela so raziskovala formo, spet druga so bolje odražala koncept. Serija slik Ulle Žibert uspe tako eno kot drugo povezati v nerazdružljivo celoto.

Od pešpotnega časa do danes

TREBNJE - V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov je na ogled razstava preminule slikarke Darje Lobnikar Lovak in kiparja Rudija Stoparja, Od pešpotnega časa do danes. Rudija Stoparja in Darjo Lobnikar Lovak smo tokrat spoznali kot prijatelja, ki ju je združil prav trebanjski tabor.

Novomeška poDmlad

NOVO MESTO - Dolenjska prestolnica letos praznuje 100-letnico novomeške pomladi. V Knjižnici Mirana Jarca nadaljujejo s tematskimi večeri, posvečenimi tej tematiki. O likovni umetnosti, možnostih mladih za razvoj svoje ustvarjalnosti, iskanju lastnega načina izražanja, možnostih za preživljanje z umetnostjo in še čem sta govorila umetnika mlajše generacije Nina Tomšič Polegek in Nejc Smodiš ter likovni pedagog in ustvarjalec Branko Šuster.

Primadona za vse čase

TREBNJE - Letos mineva sto let, odkar sta se v trebanjski občini rodila velikana na svojem področju in častna občana Trebnjega, Vilma Bukovec in Alojzij Šuštar. Ob tej priložnosti je nastala knjiga "Vilma Bukovčeva: primadona za vse čase", ki jo je o operni divi napisal Marko Košir. Med drugim opisuje njeno mladost, umetniško kariero in življenje po upokojitvi vse do smrti leta 2016.

Razstava Helene Murgelj

STRAŽA - Čeprav so jim ukrepi, povezani s koronavirusom, preprečili izvedbo prijetnega kulturnega dogodka v navzočnosti obiskovalcev, pa so bili v Kulturno umetniškem društvu Straža vseeno veseli razstave, ki so jo postavili na ogled v tamkajšnjem kulturnem domu.

Razstava 1 + 1

NOVO MESTO - Društvo likovnih umetnikov Dolenjske v Galeriji Kocka v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine gosti razstavo 1+1, 2020.

Srečava se v knjižnici

STIČNA - V Knjižnici Ivančna Gorica, ki deluje kot enota Mestne knjižnice Grosuplje, so se lotili projekta Srečava se v knjižnici. Slabih 97 tisočakov vreden projekt, ki bo trajal do začetka leta 2022, je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

53. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov

TREBNJE - Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, ki deluje v sklopu Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje, je kljub koronavirusu in s tem povezanimi ukrepi uspelo izpeljati 53. mednarodni tabor likovnih samorastnikov.

Poezija o smrti

NOVO MESTO - V Hrvaškem kulturnem združenju Novo mesto redno prirejajo zanimiva in raznovrstna kulturna druženja. Tokrat so v goste povabili vsestranskega literata Josipa Fabino.