IZ SVETA KULTURE

Glasbeno popestrili slovesno podelitev priznanj

MOKRONOG - 1. marca obeležujemo svetovni dan civilne zaščite. Ob tej priložnosti so v Mokronogu podelili regijska priznanja civilne zaščite za Dolenjsko in Belo krajino. Slovesnost je glasbeno popestrila Glasbena šola Trebnje.

Pevska skupina Žarek

BREŽICE - V brežiškem domu upokojencev deluje pevska skupina Žarek, ki je pospremila odprtje skupinske razstave Društva likovnikov Brežice v prostorih doma. Pevke vodi Elizabeta Križanič.

Slikarska razstava Martine Hegediš

NOVO MESTO - V novomeški knjižnici Mirana Jarca je minuli teden svoja dela na ogled postavila dolenjska slikarka Martina Hegediš. Hegediševa je po izobrazbi magistra umetnosti in magistra ter profesorica likovne pedagogike, sicer pa aktivna članica društva likovnih umetnikov Dolenjske. Kot likovni pedagog sodeluje s trebanjskim CIK-om in novomeškim Javnim skladom za kulturne dejavnosti, kjer mladino in odrasle poučuje risanje, slikanje in ustvarjalno izražanje. Na razstavi je izbor približno 50-ih del.

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Mirna Peč - Ljudske pevke Čebelice iz Društva podeželskih žena Mirna Peč so ob svoji polnoletnosti v domačem kulturnem domu pripravile že enajsto srečanje ljudskih pevcev in godcev. Čebelice so v osemnajstih letih dosegle veliko in tudi danes nadaljujejo po jasno začrtani poti.

Predstava Oblast

STRAŽA - Gledališka sekcija Kulturno-umetniškega društva Straža je v celoti amaterska. Tokrat so pripravili predstavo Oblast, ki jo je sicer napisal Vinko Möderndorfer. V glavni vlogi uspešnega podjetnika se je na gledališkem odru prvič preizkusil Mitja Krumar.

Zgodbe o glasbi in možganih

NOVO MESTO - Odgovoru na vprašanje o smislu človekovega bivanja, ki si ga že od nekdaj zastavljajo umetnost, znanost in filozofija, se je klinični nevrolog in univerzitetni profesor Oliver Sacks najbolj približal v zgodbah o možganih in glasbi. Predstava Muzikofilija je eden letošnjih gledaliških vrhuncev novomeškega Anton Podbevšek teatra.

Koncert Vokalne skupine Gorjanski spev

ŠENTJERNEJ - Vokalna skupina Gorjanski spev, ki bo prihodnje leto obeležila jubilejno, deseto obletnico delovanja, je v šentjernejskem Kulturnem centru Primoža Trubarja pripravila tradicionalni letni koncert.

Slovenski dan orglic

MOKRONOG - V Mokronogu so odmevale ustne harmonike. Odvil se je namreč že 21. mednarodni festival "ah, te orglice", ki je bil letos še posebej slovesen.

Utelešenje časa

TREBNJE - V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje so razstavno leto 2020 odprli z razstavo francoskega umetnika Marca Borlierja, ki se prvič predstavlja v Sloveniji. 

Vilma Bukovčeva primadona za vse čase

METLIKA - V Kambičevi galeriji v Metliki so minuli četrtek, na dan ko se je pred natanko 100 leti v Trebnjem rodila primadona Vilma Bukovec Kambič, pripravili spominsko svečanost na kateri so predstavili tudi obsežno knjigo, ki govori o njenem življenju, predvsem pa o njenem delu.

Marko Simčič s tamburaši

ČRNOMELJ - Na osrednji proslavi ob občinskem prazniku Občine Črnomelj je v kulturnem programu nastopila zasedba Marko Simčič s tamburaši, ki jo sestavljajo: Marko Simčič, Jurij Ivanušič, Jan Gašperič, Mateo Spahić, Andrej Kmetič in Tina Kocjan.

30 let novomeških simfonikov

NOVO MESTO - Novomeški simfonični orkester deluje že 30 let. Prvič se je javno slovenskemu občinstvu predstavil v Domu kulture Novo mesto, zdajšnjem Anton Podbevšek teatru. Zdaj pa 90-članski orkester pod vodstvom Mira Sajeta vsako leto na predvečer kulturnega praznika do zadnjega kotička napolni športno dvorano Marof.