IZ SVETA KULTURE

Premiera težko pričakovane opere Julija

NOVO MESTO - Največji gledališki dogodek leta v Novem mestu in širše, težko pričakovana opera Julija – opera večne ljubezni, je doživela premiero v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Pust skozi čas

KOSTANJEVICA NA KRKI - Kostanjeviški otok je hudomušno in igrivo obarvan, saj se približuje pust širokih ust. Minuli konec tedna so obeležili otvoritev razstave Pust skozi čas, ki jo že tradicionalno organizira Etnološko društvo Prforcenhaus. Pustno rajanje naznanja slovo od zime in dobrodošlico pomladi.

Kamen v objemu vode

ZAGRADEC - Mlinski kamen in tekoča voda – nekdaj tako običajen prizor življenja ob reki, tudi ob Krki. Človek je z opazovanjem našel načine za sodelovanje z naravo. Danes se zgodba nadaljuje in nadgrajuje, tudi na umetniški ravni. Kot je to dokazal umetnik Primož Erjavec, ki je v svoji galeriji Meduzza v Zagradcu predstavil razstavo Kamen v objemu vode.

V Semiču odmevala pesem

SEMIČ - Konec minulega tedna je v Semiču mineval v znamenju Krakarjevih dni, posvečenih njihovemu rojaku pesniku, prevajalcu in esejistu Lojzetu Krakarju. Začeli so jih z osrednjo prireditvijo, katere gost je bil Peter Čeferin, odvetnik in pisatelj, ter nadaljevali s koncertom semiških pevskih zborov in pritrkovalcev.

7. POSTAVITEV STALNE RAZSTAVE GORJUPOVE ZBIRKE

KOSTANJEVICA NA KRKI - V obnovljenem prostoru kostanjeviške osnovne šole Jožeta Gorjupa so nedavno odprli 7. postavitev stalne razstave Gorjupove zbirke. Učenci so tako ob podpori učiteljev posneli kratek film o kiparju, slikarju in grafiku Jožetu Gorjupu.

Razstave v Dolenjskem muzeju

NOVO MESTO - Številni Novomeščani, ki so se na Prešernov dan že devetnajsto leto zapored podali na voden ogled mesta, so si med drugim v Jakčevem domu ogledali razstavo Veno Pilon in Božidar Jakac: 50 let prijateljstva, ki so jo slovesno odprli v sodelovanju s Pilonovo galerijo iz Ajdovščine.

Tudi v Zagradcu obeležili kulturni praznik ISK

ZAGRADEC - V ivanški občini slovenski kulturni praznik vsako leto obeležijo v drugi krajevni skupnosti – tokrat je bil na vrsti Zagradec. Na prireditvi, ki so jo poimenovali »Beseda – od nekdaj do zmeraj« so predstavili bogato kulturno izročilo kraja in še marsikaj drugega.

Ti si življenja moj´ga magistrale

ŠENTJERNEJ - V Šentjerneju so kot vsako leto počastili Prešernov dan, saj sta osnovna šola in občina pripravili osrednjo občinsko slovesnost Ti si življenja moj'ga magistrale.

Krkina industrijska arhitektura skozi čas

NOVO MESTO - V farmacevtski družbi Krka so se letošnjemu kulturnemu prazniku poklonili z odprtjem razstave Krkina industrijska arhitektura skozi čas. Že hiter sprehod skozi razstavo kaže na razgibano naložbeno dejavnost Krke v zadnjih desetletjih. Avtorji razstave so torej imeli polne roke dela, da so pregledali vso primerno gradivo.

Razstava Kolaži trškega jedra

ŠENTJERNEJ - Arhitekti Andrej Bučar, Darko Homan in Matej Kerin so skozi tehniko kolaža sestavili bolj ali manj znane fotografije trškega jedra Šentjerneja v nov kontekst, s čimer nastavljajo zrcalo današnjemu stanju v prostoru. Na ogled so jih postavili v Kulturnem centru Primoža Trubarja v sklopu projekta Včasih naši učenci, danes umetniki.

Trgovina s samomorilskimi pripomočki

ŠMARJETA - Kulturno umetniško društvo Vesel teater iz Dolenjskih Toplic se je po slabih dveh letih znova vrnilo na šmarješke odrske deske, tokrat s pelin komedijo Trgovina s samomorilskimi pripomočki

100 let Gasilskega orkestra Loče

LOČE - Loče, majhna vas pri Dobovi bo letos deležna velike pozornosti. Njihov gasilski pihalni orkester namreč praznuje 100 let neprekinjenega delovanja. Prvi dogodek v nizu slovesnosti ob častitljivem jubileju je bil koncert v Dobovi. Orkester je zaživel 2. februarja 1920.