IZ SVETA KULTURE

Inserti Literarne sekcije Snovanja, 18. junij 2021

NOVO MESTO - Anici Vidmar, ki je postala članica literarne sekcije Snovanja novomeškega društva upokojencev pred 6 leti, sta najljubši obliki izražanja poezija in proza.

Kulturni pridih na Dularjevih dneh

STRAŽA - V Kulturno-umetniškem društvu Straža so letos prvič izvedli Dularjeve dneve. Dvodnevno prireditev so posvetili življenju in delu pisatelja Jožeta Dularja, rojenega v Vavti vasi, ki je o domačih krajih napisal štiri romane: Krka pa teče naprej, Krka umira, Ljudje ob Krki ter Na oni strani Krke.

54. mednarodni tabor likovnih samorastnikov

TREBNJE - V soboto se je v Trebnjem začel 54. mednarodni tabor likovnih samorastnikov. Tamkajšnja galerija do sobote gosti pet umetnikov.

Literarna sekcija Snovanja - Franc Umek

 

NOVO MESTO – Franc Umek se je leta 2002 ustanovljeni literarni sekciji Snovanja pri novomeškem društvu upokojencev pridružil pred 18 leti. Ustvarjalno žilico pa najraje udejanja v poeziji.

Razstava učencev v kulturnem centru v Šentjerneju

V Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju je na ogled razstava likovnih del več kot sto učencev predmetne stopnje Osnovne šole Šentjernej. Poimenovali so jo: Kjer je senca, je tudi sonceNaslov ima simboličen pomen, saj nam sporoča, da so sence zasenčile naše bivanje med epidemijo ter od nas zahtevale drugačen način življenja in dela. Šolska vrata so ostala zaprta in obveznosti smo opravljali od doma. A kljub temu ustvarjalnost ni usahnila, učenci so ta čas izkoristili za iskanje izvirnih zamisli in svežih navdihov.

Razstava Otoki časa

NOVO MESTO - V galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine razstavlja novomeški akademski slikar Igor Papež. Predstavlja se z deli, ki so nastala v zadnjih treh letih, naslov razstave pa je Otoki časa.

Arheološka razstava Ponikve pri Trebnjem

NOVO MESTO - V Knezovi sobi Dolenjskega muzeja so nedavno postavili na ogled manjšo arheološko razstavo Ponikve pri Trebnjem - naselbina ob Temenici. Obiskovalci si lahko vsaj do februarja prihodnje leto ogledajo naselbinske najdbe, ki so jih na tem najdišču odkrili med gradnjo dolenjske avtoceste mimo Trebnjega med letoma 2007 in 2008.

Monografija ob 500-letnici posvetitve cerkve

ŠENTRUPERT – V sklopu praznovanja letošnjega občinskega praznika so v Šentrupertu javnsoti predstavili znanstveno monografijo Župnijska cerkev v Šentrupertu na Dolenjskem: 500-letnica izgradnje, oprave in posvetitve.

Razstava Saše Fuisa

NOVO MESTO - V Galeriji Dolenjskega muzeja se predstavlja v Novem mestu rojeni in v Kölnu živeči Saša Fuis, mednarodno priznani fotograf, ki je tokrat postavil na ogled razstavo Pogled unstaged. Gre za zvrst ulične fotografije, ki je nastajala deset let in še več, dela pa je avtor ustvaril po številnih krajih po vsem svetu. Naposled je razstava luč sveta ugledala v njegovem rojstnem mestu.

Umetniki v KS Žabja vas

NOVO MESTO - V novomeški občini živijo številni umetniki - tako akademski kot tudi ljubiteljski. Na svoje ustvarjalce, ki polepšajo vsakdan v krajevni skupnosti, so ponosni tudi v Žabji vasi.

Razstava Med rdečimi in modrimi

V galeriji Kocka v novomeškem kulturnem centru Janeza Trdine so v maju gostili razstavo Med rdečimi in modrimi, pod katero sta se podpisala naša rojaka iz Venezuele Jose Voglar in Maribel Briceno. Slednja je fotografinja in slikarka.

Saša Pavček: Zastali čas