IZ SVETA KULTURE

Trio v B in C na Lepoti besede

ČRNOMELJ - Knjižnica Črnomelj in Javni sklad za kulturne dejavnosti Črnomelj sta letos že šestnajstič razpisala literarni natečaj Lepota besede »Z besedo iščemo in ustvarjamo lepoto«. Zaključno prireditev minulo soboto je z glasbo popestril Trio v B in C.

Večer samospevov v Novem mestu

NOVO MESTO - V Zavodu Friderika Ireneja Barage je Vokalna akademija Jurija Slatkonje pred dnevi pripravila večer samospevov. V vlogi mentorja se je predstavil Lucas Somoza Osterc, na klavirju pa je soliste spremljal Jernej Fabijan.

Skupina Akustični na dogodku Knjižnice Črnomelj

ČRNOMELJ - Pred kratkim je Knjižnica Črnomelj pripravili tretji mesečni dogodek Ujemi knjigo ob praznovanju 60-letnice obstoja, sovpadal pa je z dnevom splošnih knjižnic. Ob tem so odprli tudi prve knjigobežnice v Beli krajini. Dogodek so obogatili z recitacijami in glasbenimi točkami. Zbrani so se pozibavali v prijetnih ritmih skupine Akustični.

Med Rimom in Bizancem so kraljevali … Gorjanci

NOVO MESTO - 1100 različnih predmetov, ki so jih našli arheologi na območju okoli Mihovega v šentjernejski občini, pričajo o tem, kako pomembno vlogo je imelo to področje med tretjim in sedmim stoletjem našega štetja. Sedaj so na ogled na veliki arheološki razstavi v Dolenjskem muzeju, ki nosi naslov Gorjanci med Rimom in Bizancem.

GIMNM KANT

NOVO MESTO - Pred kratkim so šolsko knjižnico Gimnazije Novo mesto napolnili mladi kulturniki, ki so prisostvovali prvi epizodi tretje sezone GIMNM KANT. Na njem so se na svojstven način predstavili interpreti, kantavtorji, inštrumentalisti in besedni ustvarjalci.

Ustvarja poezijo in prozo

NOVO MESTO - Nace Mervar svoja ustvarjalna prizadevanja udejanja v prozi in poeziji. Literarni sekciji Snovanja, ki deluje v okviru novomeškega društva upokojencev, se je pridružil pred osmimi leti.

Prisluhnili petju in citram

ŠENTVID PRI STIČNI - Na nedavnem koncertu Stiškega kvarteta v Šentvidu pri Stični ob 30-letnici delovanja pevske skupine sta nastopili tudi Tanja Zajc Zupan in Teja Saksida. Slednja je umetniška vodja Stiškega kvarteta.

Dekleta prepevala slovenske popevke

MIRNA PEČ - Pred nedavnim so v sklopu Četrtkovih brenčanj v Mirni Peči obiskovalci prisluhnili slovenskim popevkam v izvedbi novomeške Vokalne skupine Mezzo. Dekleta so med drugim zapela So najlepše pesmi že napisane.

5. akademija Odbora za promocijo kulturne dediščine Novega mesta

NOVO MESTO - V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so nedavno gostili peto akademijo Odbora za promocijo kulturne dediščine Novega mesta, ki so jo tokrat med drugim posvetili izrabi digitalizirane kulturne dediščine za e-promocijo.

Glasba skozi objektiv Draga Vovka

NOVO MESTO - V Jakčevem domu Dolenjskega muzeja je tokrat na ogled zelo zanimiva razstava Glasba skozi objektiv Draga Vovka, kjer lahko predvsem skozi fotografije spremljamo glasbene kariere in nastope velikega števila domačih avtorjev. Tudi sicer je bila Dragu Vovku ljubezen do glasbe položena že v zibelko.

Na ogled 50-letna zgodovina Osnovne šole Bršljin

NOVO MESTO - Osnovna šola Bršljin iz Novega mesta povezuje učence šolskega okoliša iz krajevnih skupnosti Bršljin, Bučna vas, Prečna in Karteljevo. Prvo šolsko leto šole se je pisalo v začetku 70 let, tako ima za sabo petdeset bogatih in plodnih let. Delček njene zgodovine so postavili na ogled v šolski avli, razstavo pa sta pripravili učiteljici zgodovine Anja Kraševec in Marjetka Pivk.

Razstava Jožeta Kotarja

NOVO MESTO - V Galeriji Krka Novo mesto je na ogled razstava Jožeta Kotarja. Znameniti novomeški umetnik, ki ustvarja že skoraj pol stoletja, likovno se je izobraževal tudi v Parizu, deloval je v Baslu, Regensburgu, Lensu, je pripravil kar nekaj svojih del.