IZ SVETA KULTURE

18. Novomeški likovni dnevi

NOVO MESTO - V dolenjski prestolnici so se odvili 18. Novomeški likovni dnevi. Na likovni koloniji je pod okriljem Dolenjskega muzeja ustvarjalo sedem umetnikov, od tega štiri predstavnice nežnejšega spola. Tako je bila letošnja zasedba bolj ženska.

Zaključni koncert učencev Glasbene šole Marjana Kozine

NOVO MESTO - Učenci Glasbene šole Marjana Kozine iz Novega mesta se vsako leto predstavijo na sklepnem koncertu, na katerem pokažejo vse pridobljeno znanje. Pred dnevi so vnovič zaigrali v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Razstava Antiarkadija v Galeriji Božidar Jakac

KOSTANJEVICA NA KRKI - V kostanjeviški galeriji Božidar Jakac so pred dnevi odprli novo razstavo, prvo letošnjo v nekdanji samostanski cerkvi. Razstava pod naslovom Antiarkadija, na kateri se ljubiteljem umetnosti predstavlja akademski slikar Staš Kleindienst, so pripravljali kar nekaj časa, je ob odprtju poudaril direktor galerije.

Koncert CmePZ Dobrava

DOBRAVA - Članice in člani Cerkvenega mešanega pevskega zbora Dobrava so po dolgotrajnem in nenadejanem premoru vnovič pripravili tradicionalni majski koncert, ki je v cerkev svetega Nikolaja na Otoku pri Dobravi – tako kot vselej doslej - privabil številno zvesto občinstvo.

Larisa Longar na občinski slovesnosti

STRAŽA - Občina Straža obeležuje svoj praznik v spomin na 22. april leta 1878, ko je Vavta vas dobila šolo in je v njej stekel pouk. Na osrednji slovesnosti so tako podelili letošnja najvišja občinska priznanja. Za prijetno vzdušje je s svojim mladostnim žarom poskrbela domača pevka Larisa Longar, ki je zapela avtorsko skladbo Nasmeh zlagan.

Kulturni program na slovesnosti na Črešnjevcu

ČREŠNJEVEC - Ob dnevu upora proti okupatorju in ob 77-letnici zaprtja partizanske bolnišnice Topolovec je semiško Združenje borcev za vrednote NOB pripravilo spominsko slovesnost. Kulturni program je bil obarvan z zvoki partizanske pesmi in verzi Karla Destovnika Kajuha.

Na ogled likovna dela Brine Zupančič

STRAŽA - V Kulturnem domu v Straži se razstave kar vrstijo. Tokrat pritegnejo poglede likovna dela nadarjene osnovnošolke, sicer domačinke Brine Zupančič.

Razstava Jožeta Kumra

NOVO MESTO - V Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine razstavlja član Društva likovnih umetnikov Dolenjske in priznani umetnik Jože Kumer, ki se predstavlja z razstavo Ni mi vseeno. S tem opozarja na vse nesmisle, ki se trenutno dogajajo v svetu in upa na boljši jutri.

Pravljični večer v Mirni Peči

MIRNA PEČ - Pravljice ne pridejo same. V domišljiji se prikradejo sredi nemirne noči, med bosonogim sprehodom po mahu, med opazovanjem žuborečega potočka. Pred dnevi pa so oživele v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči, kjer jih je pripovedovalo pet knjižničarjev - pravljičarjev iz vse Slovenije. V sklopu četrtkovih brenčanj so namreč pripravili pravljični večer za odrasle.

Anja Pavlin zapela sončkom

NOVO MESTO - Sonček – Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine – je v poslovnem centru Hedera v novomeškem Bršljinu pred časom pridobil svoje nove prostore za delovanje. Ob slovesnem odprtju je sončkom zapela Anja Pavlin iz zasedbe Tretji kanu, ki je predstavila svojo avtorsko skladbo Na tem mestu.

Mlinarstvo v straški občini

STRAŽA - Prva omemba mlina v Vavti vasi sega v leto 1502 oziroma 1504. V decembru 2013 ga je kupila Občina Straža in dve leti zatem je bil razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Lastnica je poskrbela za obnovo ostrešja in dveh sob ter ga s tem rešila pred propadanjem.

2B na koncertu Stopimo skupaj

METLIKA - Na nedavnem dobrodelnem koncertu Stopimo skupaj, ki ga je v Metliki organiziral tamkajšnji Rdeči križ, je nastopil tudi belokranjski dvojec 2B.