IZ SVETA KULTURE

Kulturni program ob 10-letnici DU Bela Cerkev

BELA CERKEV - Nedavno prireditev v Hiši žive dediščine, na kateri je Društvo upokojencev Bela Cerkev obeležilo 10-letnico delovanja, je obogatil tudi Mešani pevski zbor Revoz.

Vaški pevci iz Šentruperta

ŠENTRUPERT - Vaški pevci iz Šentruperta so pred nedavnim pripravili koncert v domačem kraju. Skupina je bila ustanovljena leta 2003 z namenom ohranjanja in obujanja ljudskega petja.

Študenti navdušili

TREBNJE - Trebanjec Matej Kravcar je pred dnevi zaključil magistrski študij trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani. S svojim nastopom je obogatil nedavno odprtje 55. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. Spremljala ga je pianistka Katalin Peter.

Razstava Boruta Peterlina

NOVO MESTO - Med globalno pandemijo in samoizolacijo je priznani slovenski fotograf Borut Peterlin začel z novim projektom Nova zemlja. Celotna serija 35 fotografij je na ogled v Dolenjskem muzeju.

Območna revija Napev – odsev v mirnopeškem muzeju

MIRNA PEČ - V Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka so ob 18. maju, mednarodnem muzejskem dnevu, pripravili več dogodkov. Tako so se na območni reviji Napev – odsev predstavili poustvarjalci glasbenega izročila.

Kultura: Srbsko kulturno društvo Novo mesto

NOVO MESTO - V kulturnem centru Janeza Trdine je bilo pred dnevi nadvse živahno. Jubilej so namreč obeležili v novomeškem srbskem kulturnem društvu, ki že 15 let bogati dolenjski društveni in družabni utrip.

Marko Hatlak navdušil v Metliki

METLIKA - Pred kratkim so obeležili 60 let organizirane predšolske vzgoje in varstva v občini. V sklopu praznovanja se je ravnatelj vrtca Branko Ambrožič za delo, predanost in dobro sodelovanje s slavnostno akademijo zahvalil vsem zaposlenim, nekdanjim delavcem in občini. Na dogodku je nastopil tudi Marko Hatlak, virtuoz na harmoniki. Dokazal je, da se s tem instrumentom lahko zaigra prav vse.

Na 51. taboru se poklonili Stanetu Pečku

ŠENTVID PRI STIČNI - Letos je v Šentvidu pri Stični po dveh letih premora znova odmevala zborovska pesem. Na 51. Taboru slovenskih pevskih zborov so se poklonili tudi spominu na januarja umrlega scenarista in programskega vodjo tabora Staneta Pečka, ki je nekoč dejal: "Ponosni smo, ker pojemo. Brez pesmi narod ne preživi." In tudi tokrat je ubrano zvenelo več kot 1000 glasov.

55. tabor likovnih samorastnikov

TREBNJE - Deset umetnikov iz Evrope in celo Kube se je prejšnji teden mudilo v trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov, kjer je potekal že 55. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov.

Rokovnjači pod zvezdami

MULJAVA - Znova je oživelo gledališče pod zvezdami. Člani Kulturnega društva Josip Jurčič so skoraj leto dni pripravljali predstavo Rokovnjači. Gre za zgodovinski roman, ki se odvija v prvi polovici 19. stoletja. Predstava je zelo zahtevna.

Retrospektiva Vladimirja Makuca v Galeriji Božidarja Jakca

KOSTANJEVICA NA KRKI - V kostanjeviški galeriji Božidarja Jakca so sredi tedna odprli retrospektivno razstavo Vladimirja Makuca, peto v nizu letošnje razstavne sezone, ki temelji na umetnikovi donaciji grafičnih listov muzeju sodobne in moderne umetnosti.

Koncert Marijinih pesmi

V novomeški stolni cerkvi sv. Nikolaja so obiskovalci in obiskovalke pred nedavnim prisluhnili Kolednikom z Rake. V okviru novomeškega sakralnega abonmaja so pripravili koncert Marijinih pesmi.