IZ SVETA KULTURE

Likovna kolonija paraplegikov

NOVO MESTO - V Društvu paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja si s številnimi programi že več kot 40 let prizadevajo, da bi njihovi člani in članice kljub invalidnosti živeli polno življenje, ustvarjali in se družili. Temu je namenjena tudi vsakoletna slikarska kolonija, ki se je udeležujejo paraplegiki in tetraplegiki iz vseh slovenskih društev.

Dve v vrsto na 1,5

ČRNOMELJ - V Cerkvi sv. Duha v Črnomlju sta minulo sredo svoja grafična dela predstavili umetnici Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič. Z razstavo želita izpostaviti, da se njuno delo prepleta in dopolnjuje na več nivojih. Za obe je pomemben proces, ki ga zahteva grafični medij ter vzpostavljata dialog z matrico, ki jo obravnavata kot nosilec odtisa in obenem kot samostojen objekt.

Kulturni spored ob dnevu državnosti

V občini Šentjernej so letošnjo proslavo v počastitev dne državnosti ob 29. obletnici osamosvojitve Slovenije pripravili na ploščadi pred Kulturnim centrom Primoža Trubarja. V kulturnem sporedu, posvečenem Sloveniji, je nastopil Šentjernejski oktet, ki se tudi na svojih letnih koncertih rad spomni domovine.

Ana Čop in Jaka Arh nastopila na Pogancih

NOVO MESTO - Ob dnevu državnosti so na Pogancih pri Novem mestu v spomin na začetek slovenske osamosvojitvene vojne pripravili slovesnost, ki sta jo kulturno popestrila solistka Ana Čop in saksofonist Jaka Arh.

170 let PO Kapele

BREŽICE - Ob 170-letnici Pihalnega orkestra Kapele so v Posavskem muzeju Brežice odprli razstavo Od vaške godbe do pihalnega orkestra. V Kapelah in njeni okolici so ponosni, da skozi toliko desetletij uspeli ohraniti tradicijo in jo pripeljali do današnjega častitljivega jubileja.

Koncert Ditke v Črnomlju

ČRNOMELJ - Črnomaljska izpostava javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je minuli četrtek pripravila prvi brezplačen pokoronski koncert. Pod lipami na gričku v Črnomlju je ob 20.uri nastopila glasbenica Ditka.

16. Novomeški likovni dnevi

NOVO MESTO - Novomeška občina in Dolenjski muzej sta bogatejša za novo bero umetniških del, ki so jih na 16. Novomeških likovnih dneh tudi letos ustvarili in podarili sodelujoči akademski slikarji. Za sedem vrhunskih umetnikov, tokrat zgolj domačih, je bil začasni slikarski atelje vnovič Jakčev dom, kjer so minuli konec tedna v sklopu poletne muzejske noči postavili na ogled njihova dela. Tokratna kolonija je potekala pod novim umetniškim vodjem. Idejnega očeta kolonije Janka Orača je namreč nasledil Robert Lozar, ki pa – kot je povedal – ohranja dozdajšnji, dobro začrtan koncept dogodka.

Obnovitvena dela na brežiškem gradu

BREŽICE - V zadnjih letih brežiški grad, katerega pisna zgodovina sega v sredino 13. stoletja, zgrajen pa je bil že prej, dobiva vse lepšo podobo. V njem od leta 1949 domuje Posavski muzej Brežice.

Nina Pušlar nastopila v Krki

NOVO MESTO - V Krki so tudi letos podelili tradicionalna Krkina priznanja vsem, ki so s pripadnostjo, predanim delom in inovativnostjo prispevali k dosežkom podjetja. Med njimi so bili tudi jubilanti, ki jih je s svojim nastopom na prireditvi razveselila priznana slovenska pevka Nina Pušlar.

Drzni iskalci skrivnosti

NOVO MESTO - Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto sta v Parku Rastoče knjige pri tamkajšnji knjižnici zaključila peti literarni natečaj poezije in kratke proze pod naslovom Drzni iskalci skrivnosti, ki so ga letos povezali s 100-letnico novomeške pomladi.

Čar gozda v slovenski ljudski dediščini

TRŠKA GORA - Pod mogočnimi lipami ob romarski cerkvi Marijinega rojstva na Trški gori nad Novim mestom je luč sveta ugledala nova knjiga Čar gozda v slovenski ljudski dediščini avtorice Dušice Kunaver.

Abbin venček

KRŠKO - Na nedavni slavnostni seji ob občinskem prazniku Občine Krško so trije člani Pihalnega tria Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško med drugim navdušili z nekaterimi najbolj znanimi skladbami nekdanje švedske zasedbe Abba.